Tweedaagse training Communicatie en Feedback

Een stevige basis(houding) om daarna op verder te bouwen

Wist je dat heel wat conflicten op het werk of in een gezin zijn te herleiden naar de basis? Luisteren we wel écht naar elkaar? Begrijpen we wat de ander zegt? Zitten we met de juiste houding in het gesprek? Lukt het om al je kennis over feedback ook in de praktijk om te zetten? Misschien wel. Misschien ook niet. Luisteren, vragen stellen, een open houding… het klinkt allemaal heel eenvoudig maar helaas… dat is het niet. 

Een stevige basis in het bezitten van gesprekstechnieken blijkt cruciaal in heel wat situaties. Samenwerken, leidinggeven, conflicthantering of gewoon zelfs samenleven. Heel wat vragen ‘op maat’ gingen over deze vaardigheden. Daarom werkte ik deze reeks aan trainingsmodules met basisvaardigheden uit. Hoewel ze mooi op elkaar volgen, zijn de modules ook onafhankelijk van elkaar in te plannen. De workshops zijn bedoeld voor iedereen die professionele gesprekken voert zowel met cliënten, collega’s als externe partners. Maar ook wie graag zijn of haar manier van in gesprek gaan wil versterken en daar persoonlijk wil in groeien. 

Dag 1

Module 1: De ‘goede’ vragen stellen

Module 2: De impact van luisteren

Module 3: Feedback geven in team

Module 4: De lagen in communicatie: wat de ‘Axioma’s van Watzlawick’ ons leren

Dag 2

Module 5: Ken de impact van je gedrag dankzij de ‘Roos van Leary’

Module 6: De kracht van intervisie: door anderen over jezelf leren

Module 7: Door vragen reflectie bij een ander stimuleren

Tarieven

Onderwijs en non-profit

Standaardpakket van 2 dagen kost €700per dag.

Verkies je een halve dag, betaal je €375*. 

Heb je graag een afzonderlijke module? Dan kan je per module de bijhorende richtprijs en inhoud hieronder raadplegen.

Al deze opleidingen gaan door op jouw locatie (zo bespaar je op vervoersonkosten voor je collega’s). Toch zijn externe locaties bespreekbaar. 

Alle deelnemers (max. 25) ontvangen een certificaat van deelname en feedback.

*WASTIJN is een onderneming vrijgesteld van BTW. Deze prijzen gelden voor onderwijs en non-Profit. Ze zijn exclusief vervoers en materiaalkost. Neem contact op voor een gerichte offerte. 

Profit en bedrijven

Standaardpakket van 2 dagen kost €1139per dag.

Verkies je een halve dag, betaal je €600*. 

Heb je graag een afzonderlijke module? Dan kan je per module de bijhorende richtprijs en inhoud hieronder raadplegen.

Al deze opleidingen gaan door op jouw locatie (zo bespaar je op vervoersonkosten voor je collega’s). Toch zijn externe locaties bespreekbaar. 

Alle deelnemers (max. 25) ontvangen een certificaat van deelname en feedback.

*WASTIJN is een onderneming vrijgesteld van BTW. Deze prijzen gelden voor profit en bedrijven. Ze zijn exclusief vervoers en materiaalkost. Neem contact op voor een gerichte offerte. 

Module 1: De 'Goede' Vragen Stellen

In dit onderdeel starten we bij het begin. Naast ‘Luisteren’, is het ‘stellen van vragen’ een belangrijk startpunt. Heel wat mensen onderschatten hoe ze door vragen op een bepaalde manier te formuleren, hun gesprekspartner beïnvloeden.

Doel? In dit onderdeel starten we bij het doorprikken van dat systeem van beïnvloeden. We zoeken naar wat ‘juiste’ vragen kunnen zijn en hoe we die formuleren. Gericht naar wat we in het gesprek willen bereiken.

Wat? Actieve workshop waar theorie over ‘vragen stellen’ hand-in-hand gaat met het oefenen en kritisch nadenken. 

Praktisch? Workshop van 2 uur op locatie, richtprijs €350 (excl. vervoer & eventueel materiaal)

Module 2: De Impact van Luisteren

Luisteren we naar de ander? Of horen we woorden met onze betekenis? Wat is de impact op onszelf én op de ander als je écht aan het luisteren bent?

Doel? Na afloop van deze module heb, besef je hoe vermoeiend én verrijkend luisteren naar een ander kan zijn. Je hebt de houding en handvaten om het verhaal van de ander helemaal te horen.

Wat? Vanuit heel praktische oefeningen wordt het ‘luisteren naar’ opgebouwd. Wat is ‘Luisteren’? Wat is ‘Horen’? Wat is de impact op ons als gesprekspartner? Deze vragen staan centraal.

Praktisch? Workshop van 2 uur op locatie, richtprijs €350 (excl. vervoer & eventueel materiaal)

Module 3: Feedback Geven in Team

Feedback geven is een Kunst die we maar al te vaak onderschatten. Wanneer is feedback écht en wanneer is het kritiek? Hoe is het met vrijblijvend luisteren en wanneer verwachten we dat iemand er echt mee aan de slag gaat? En durf ik dat, feedback geven aan een collega? 

Doel? Naast het begrijpen wat ‘Feedback’ allemaal kan betekenen, staat het oefenen van feedback geven centraal. Zowel individueel als in teamverband. Want kan dat eigenlijk, feedback geven aan een groep?

Wat? Met een beetje theorie op zak, geven we continu feedback. Aan onszelf en aan elkaar. Individueel en in groep. Je krijgt tips en tools om met een open houding hier vooral zelf mee aan de slag te gaan.

Praktisch? Workshop van 3 uur op locatie, richtprijs €500 (excl. vervoer & eventueel materiaal)

Watzlawick gaf ons 5 axioma’s om over communicatie na te denken. En wat blijkt? Er zijn heel wat zaken die onder de oppervlakte zitten waar we heel wat kunnen uit leren. Wat zegt je gesprekspartner eigenlijk? En wat zou hij of zij er mee bedoelen? En op welke laag zit je antwoord dan?

Doel? Na afloop hebben de axioma’s van Watzlawick geen geheimen meer voor jou. Je kent ze én kan er heel wat uit toepassen. De lagen in communicatie lieten je een tipje onder de sluier zien. En met die bewuste blik kan je nu verder verdiepen.
Wat? Vanuit ervaringsleren ontdekken we de 5 axioma’s van Watzlawick. Vanuit eigen casussen werken we aan wat dit voor jouw context kan betekenen en hoe je dit als kracht kan gebruiken in de praktijk.

Praktisch? Workshop van 3 uur op locatie, richtprijs €500 (excl. vervoer & eventueel materiaal)

Module 5: Ken de impact van je gedrag dankzij de 'Roos van Leary'

“Je krijgt de groep die je verdient,” is een uitspraak die ik wel eens zou durven poneren. Vertrekkend vanuit het idee dat jouw gedrag een impact heeft op het gedrag van de ander, heb je soms meer vat op situaties dan je zelf denkt.

Doel? Kijken door De Roos van Leary naar het gedrag van anderen en dat van jezelf. Dat om vanuit inzicht in situaties, ze indien gewenst aan te pakken en de impact van je (professioneel) handelen verder in te schatten.
Wat? Het model van de ‘Roos van Leary’ gidst ons door zelf ingebrachte situaties. Via discussies kijken we eerlijk naar het eigen gedrag en dat van anderen.

Praktisch? Workshop van 3 uur op locatie, richtprijs €500 (excl. vervoer & eventueel materiaal)

Je maakte reeds kennis met intervisies door zelf te participeren? Of je bent helemaal nieuw in dit gegeven? Geen probleem. Ontdek in deze module de Kracht van Intervisie: een specifieke methodiek om aan teamreflectie te doen. 

Doel? Naast het uitvoeren van een intervisie-sessie, staan we stil bij het zelf vormgeven van zo’n sessie. Na afloop heb je voldoende kennis om zelf de sprong te wagen. Oefening baart kunst.
Wat? We participeren als intervisiegroep en bespreken een casus. We ontleden het volledige proces en gaan op zoek hoe we dit gegeven zelf in goede banen kunnen leiden.

Praktisch? Workshop van 3 uur op locatie, richtprijs €500 (excl. vervoer en eventueel materiaal)

Je kan luisteren, je kan vragen stellen, je kan feedback geven. Maar iemand laten reflecteren over zichzelf gaat nog een stap verder. Wat zijn voorwaarden waar je rekening mee moet houden? Welke stappen zet je in dat proces? 

Doel? In deze module heb je zicht op de ‘Do’s & Don’t’s van een reflectief gesprek. Je hebt zicht op de houding die van jou verwacht wordt en de vragen die je eerder wel of niet stelt.
Wat? In deze actieve module brengen we heel wat vaardigheden samen en ligt de focus op ‘het reflectief gesprek’.

Praktisch? Workshop van 3 uur op locatie, €500 (excl. vervoer & eventueel materiaal)

Wastijn